Augmented Reality

MichaëlsGame

Opdrachtgever: Stichting Academiehuis Grote kerk Zwolle

Jaar: 2019

Michaëlsgame Grote Kerk nieuwe manier techniekonderwijs

Technologie:  Augmented Reality

Software: Unity

Hardware: iPad

Duur development: 10 weken

 

AANLEIDING

Hoe zit een middeleeuwse kerk in elkaar en welke technieken werden er vroeger gebruikt om zo’n gebouw te maken? Hoe maak je dit duidelijk aan leerlingen van de basisschool? 

Timmermannen, metselaars, meubelmakers, edelsmeden, monteurs, dakdekkers, installateurs… onze maatschappij zit te springen om ambachtelijk geschoolde mensen. Het is een groot probleem dat met je handen werken niet meer sexy lijkt te zijn. Ooit was dat totaal anders. In de middeleeuwen genoten ambachtslieden groot aanzien. Ze maakten dan ook prachtige dingen. Dat is bijvoorbeeld duidelijk te zien aan en in de Grote- of Sint Michaëlskerk.

HET PROJECT

Met dit project willen initiatiefnemers Annemiek Brink van Talentstad en Roline Kranenborg van Landstede benadrukken dat de kerk vroeger is gemaakt zonder enig groot gereedschap. “Je kunt het nu niet meer bedenken maar door een app kunnen we laten zien hoe dat er aan toe ging. Kinderen ervaren zo dat ambacht en vakmanschap belangrijk is voor onze regionale economie.”

DE UITVOERING

Met een iPad doken de kinderen met behulp van Augmented Reality in de middeleeuwen en zochten ze QR-codes in de monumentale kerk. Deze konden ze scannen met voorgeprogrammeerde iPads met een hufterproof case eromheen. Ze zoomden met gesproken tekst en afbeeldingen in op bepaalde aspecten, zoals het wereldberoemde Schnitger-orgel, de preekstoel en bijvoorbeeld het koorhek. “‘Lopen we nu bovenop graven?’, riep een deelnemer en sprong van schrik opzij. De kinderen vonden het maar wat spannend.

 

‘Een 12!’ riepen de kinderen enthousiast toen ze de preview-versie van de MichaëlsGame mochten beoordelen met een cijfer van 1 tot 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.