Augmented Reality

Beursstand van de toekomst

Myrna Ooijman, student Ruimtelijk Vormgever

Opdrachtgever: Cibap vakschool
voor vormgeving

Jaar: 2020

https://www.cibap.nl/cibap_post/ik-wist-niks-van-ar-en-vr-maar-nu-wil-ik-er-verder-mee/

Technologie:  Augmented Reality

Software: SketchUp Pro

Hardware: Telefoon

Duur development: 10 weken

AANLEIDING:

“Iedere woensdagmiddag kreeg ik les van Daniëlle ter Haar van Pink Unicorn”, vertelt Myrna. Het is onderdeel van de keuzemodules die op het Cibap gegeven worden.  Met een keuzemodule (die 10 weken duurt) verdiep je je in het laatste jaar in een onderwerp dat niet rechtstreeks met je opleiding te maken hoeft te hebben.

PROJECT: 

Ontwerp de beursstand van de toekomst. Dat was de opdracht voor de studenten die kozen voor het keuzemodule VR/AR. De studenten werken al op school met SketchUp en omdat er destijds een nieuwe update was dat je SketchUp modellen makkelijk in de Oculus Quest kon zetten was dat een mooie opdracht om uit te voeren. Zo konden de studenten op elk moment tijdens het ontwerp proces hun beursstand in Virtual Reality bekijken en er doorheen lopen.

Maar…toen kwam Covid-19 in maart en ging de school dicht en moest er voor de laatste 3 lessen iets bedacht worden op afstand. Dat kon dus niet meer met een bril omdat de studenten die niet in hun bezit hadden. 

UITVOERING: 

Eerst kregen de studenten bij aanvang van de module op school een VR bril op en konden zo kennis maken met de technologie. Ook een Hololens en AR op een telefoon ontbraken niet. De studenten zijn 9 weken (les van 1 uur) bezig geweest met hun SketchUp model. Ze maakten een 3D model die je in de bril kon bekijken en zo al door je ontwerp kon lopen. Maar omdat dat niet meer vanwege Covid-19 kon heb ik gekozen voor Augmented Reality. Zo kun je via je telefoon toch door het ontwerp lopen. Hiervoor hebben we de app Fectar gebruikt, een no-coding (niet helemaal waar als je SketchUp Pro gebruikt) platform waar je AR experiences mee kunt maken op een vrij simpele manier.  Toen we de ontwerpen van de studenten hebben ontvangen hebben we ze in de app gezet en via Teams kregen ze hun code. Geweldig om die reacties te zien toen hun eigen modellen tot leven kwamen! 

De stand van Myrna heeft de vorm van een huis. De ondernemer van deze stand verkoopt meubels en interieuraccessoires. In de stand staat onder meer een tafel, bank, robot en er ligt een VR bril. Met die VR bril kunnen bezoekers dan hun eigen huis virtueel inrichten. “Het was best een pittige opdracht, maar ik ben heel blij met het resultaat” aldus Myrna.

Het werk van Myrna is te zien in de app Fectar. Je kunt hier haar stand van de toekomst in je eigen omgeving neerzetten en er virtueel door heen lopen. Download de gratis app in de app store. Wanneer je de app opent en je klikt op het zoekicoontje onderin dan kun je met een Fectar code het model van Myrna openen; de code is RGMKJ.

“Ik wist helemaal niks van AR en VR, maar nu wil ik er mee verder”, vertelt Myrna enthousiast. “Ik wil het later zelf gaan toepassen bij interieuropdrachten van klanten. Met VR kun je er een echte beleving aan koppelen. Je kunt dan makkelijker laten zien hoe het interieur van de klant er uit kan komen te zien”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.